Aşezată în partea central- estică a judeţului la 17 km nord de oraşul Constanţa, comuna Lumina se învecinează la sud cu lacul Siutghiol, la sud- vest cu oraşul Ovidiu ( 5 km), la vest cu Mihail Kogălniceanu și la nord-est cu Năvodari. Localitatea Lumina este aşezată în zonă plată a Podișului Dobrogei Centrale, de o parte şi de alta a văii Cogealia, care debuşează în Canalul Poarta Albă- Midia- Năvodari. Comuna are în componență două sate: Sibioara care se află situat în cea mai mare parte pe versantul nordic al văii Sibioara, ce debuşează în Lacul Taşaul, și satul Oituz care este aşezat pe un teren aproape plat, cu o uşoară pantă dinspre nord spre sud.
Denumirea inițială a localității, Cogealia, provine de la şeful tribului tătar menționat în zonă, Cogea-Ali și s-a păstrat de la înfiinţare până în 1929, când a primit numele de Valea Neagră (nume purtat până în 1965). Din 1965, în conformitate cu Decretul 799/964 a fost redenumită Lumina.
Ca primă așezare, satul Lumina a luat fiinţă în anul 1650, iar din punct de vedere administrativ, din 1880, după războiul ruso-româno-turc (1877).
După înfiinţarea ca așezare rurară – din anul 1880 și până în 1908- Lumina a aparţinut de comuna Sibioara, fostă Cicîrciu.
La început de secol XX, dezvoltarea socială, culturală și economică a judeţului Constanţa, generează nevoia creării unor şcoli capabile să asigure pregătirea tinerilor, nu doar în mediul urban, ci și la sate. Astfel, în 1910/1911, se înființează școala din satul Cogealia care avea doar câteva clase. Ulterior, după ocuparea Dobrogei de trupele bulgaro-germano-turce, în 1916, localitățile au fost distruse, iar instituțiile existente la acea dată au pierdut documentele aflate în arhive. După 1919, odată cu încheierea ocupației străine, apar informații legate de existența școlii în arhivele statului.
În 1929, după separarea de localitatea Ovidiu, satul a schimbat numele turcesc, devenind Valea Neagră, denumire pe care a purtat-o până în 1965, când, conform Decretului 799/964 a fost din nou anexat comunei Ovidiu sub denumirea Lumina. După 1989, satul s-a separat de comuna Ovidiu, formând o unitate teritorial-administrativă cu Sibioara și Oituz.
În prezent, școala dispune de trei corpuri de clădire, două situate în proximitatea Primăriei și una în sediul fostei unități militare. Scoala veche datează din 1910, școala nouă a fost construită în 1971 și completată în 2015 cu un corp nou care s-a anexat școlii, iar a treia clădire a fost pusă la dispoziția școlii în 2011, când au fost renovate și modernizate construcții aparținând unității militare desființate. De asemenea, organizația școlară cuprinde școlile și grădinițele din Sibioara și Oituz care au devenit structuri ale Școlii Gimnaziale nr. 1 Lumina din anul școlar 2011-2012.
O monografie a școlii între anii 1928- 1933 a fost scrisă de doamna profesor Pețeanu Carmen, fost director al școlii și aceasta poate fi consultată la biblioteca din localitate.